Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Procedure ved digitale krænkelser

Procedure for sager vedrørende digitale krænkelser på Hanssted Skole

VURDER KRÆNKELSEN

AFDÆK:
Få et overblik over krænkelsen og dens alvorlighed. Spørg ind til, hvad der er sket, hvem der er involveret, hvor det er sket osv.

VURDER: Ud fra afdækningen vurderes alvorligheden – kan krænkelsen håndteres internt med fx samtale med de involverede parter og forældre? Skal der oprettes en bekymringssag hos SSP? Bør krænkelsen anmeldes til politiet? Skal der laves en underretning?

INDDRAG: Vend sagen med ledelsen for videre forløb. Forældremyndighedsindehavere bør inddrages hurtigst muligt, evt. af ledelsen.

DOKUMENTER KRÆNKELSEN

GEM: Den forurettede og/eller forældrene bør hjælpes til at tage og gemme screenshots, videooptagelse, beskeder og lignende fra den der har udført krænkelsen, venner og bekendte, som skriver om krænkelsen. Mind om at brugernavne, tidsangivelser m.v. er vigtigt at få med. Gem aldrig materiale fra sagen på egen telefon eller lignende. Får man tilsendt materiale fra elever, bedes de sikre beviserne og materialet slettes fra egen enhed. Ved tvivlstilfælde kontaktes politiet for råd og vejledning.

NOTER: For overblikkets skyld anbefales det at udarbejde et kort notat, der beskriver forløb, hvem, hvad, hvor samt tidsangivelser.

STOP KRÆNKELSEN

SAMARBEJDE: Vurderes det, at sagen kan håndteres internt, opstartes samarbejde med relevante aktører. Ud over forældre og involverede elever, kan SSP-lærer, SSP-konsulent og lokalbetjente inddrages i samarbejdet. Delt materiale slettes, og det vurderes om der skal er behov yderligere tiltag, fx udmeldinger til klasser, forebyggende indsatser som fx oplæg for en årgang eller lignende. Er der tale om en sag, hvor der sker politianmeldelse, tager politiet over på indsatser.

UKENDT PERSON DER HAR UDFØRT KRÆNKELSEN: Når dokumentation er sikret, vejledes den krænkede og/eller forældre i forhold til at forsøge at få slettet krænkende materiale. Læs mere på Redbarnet.dk/sletdet

Hanssted Skole Rødbyvej 2 2500 Valby
82 56 25 60

hanssted@kk.dk

ANMELD KRÆNKELSEN

POLITIANMELDELSE: Den professionelle kan støtte og anbefale en politianmeldelse, men det er udgangspunkt altid forældrene og/eller den forurettede, der står for anmeldelsen. Anmeldelser kan ske ved at møde op på politistationen, ved at ringe 114 eller på hjemmesiden politi.dk/anmeld under fanen seksualforbrydelser.

FORSIKRINGSANMELDELSE: Den forurettede og/eller forældrene vejledes i, at de bør undersøge, om de skulle være dækket af egen forsikring, der kan dække evt. udgifter til eksempelvis psykolog.

BEHANDL KRÆNKELSEN

HJÆLP DE RELEVANTE: Den forurettede og eventuelt også den der har udført krænkelsen kan have brug for hjælp udover hvad skolen kan tilbyde. Kontakt SSP for sparring og mulighed for en helhedsorienteret indsats med inddragelse af andre myndigheder.

HÅNDTERING AF OMGIVELSERNE: Der bør, i samarbejde med den forurettede og forældrene, være opmærksomhed på og vurdering af, hvorvidt klassekammerater, skolen og/eller forældre orienteres om krænkelsen. Gør den forurettede og den der har udført krænkelsen på samme skole, giver dette muligvis anledning til særlige tiltag. Ligeledes bør der være opmærksomhed på, hvordan en eventuel interesse fra pressen håndteres. Her inddrages Københavns Kommunes kommunikationsafdeling altid.

AFSLUT PROCESSEN

EVALUERING: Inddrag de involverede parter og drøft hvad der fungerede, og hvad der ikke fungerede. Er der læringspunkter, der skal inddrages til fremtidige sager. Spørg evt. den forurettede og/eller forældrene ind til om der var noget de havde foretrukket, var håndteret anderledes. Lav kort notat.

OPFØLGNING: Vær opmærksom på, om der fortsat florerer rygter, om der er udfordringer i klassefællesskabet, om den forurettede og evt. den der har udført krænkelsen har fået den hjælp, de har brug for, for at komme videre.

Hanssted Skole Rødbyvej 2 2500 Valby
82 56 25 60

hanssted@kk.dk