Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Princip for styrkede fællesskaber i skolens pauser

Princip for styrkede fællesskaber i skolens pauser

Formål

Vi vil gerne have et stærkt fællesskab i skolens pauser, hvor vi bruger vores tid sammen med hinanden i gode rammer på skolens område i og på tværs af klasserne.

Hvordan gør vi?

  • ➢  Vi skaber trygge og positive rammer for børne- og ungefællesskaber ved inde- og udemiljøer, som appellerer til et styrket fællesskab i pauserne.
  • ➢  Vi italesætter værdien af at invitere hinanden med i samvær og aktiviteter og har en aktiv opmærksomhed på, at alle bidrager til få alle med, og at ingen holdes uden for.
  • ➢  Vi gentænker muligheder for at bruge vores inde/ude-områder på nye måder i pauserne.
  • ➢  Vi skaber miljøer, som appellerer til både aktive og rolige pauser, idet vi anerkender, at nogen elever bedst lader op

    ved at være sociale, mens andre har brug for ro og fordybelse i stille omgivelser, og atter andre gerne vil brugen tiden

    til fokusere på lektier og opgaver.

  • ➢  Vi samarbejder med skolens to elevråd om at sikre gode faciliteter og aktiviteter, der understøtter et styrket

    inde/udeliv i pauserne med respekt for skolens skærm- og mobilpolitik. Adgang til pc er dog tilladt til elevernes

    skolearbejde i bestemte områder udpeget af ledelsen til fokus på faglig fordybelse og faglige samarbejder.

  • ➢  Vi er på skolens område i vores pausetid og spiser sammen i klasserne, idet vi anerkender, at dét at være sammen

    omkring et måltid har en samlede og social funktion, dog gælder en særordning for 7-9. klassetrin (se neden for).

    Særligt for elever i udskolingen (7-9. klassetrin):

  • ➢  Her iværksættes en særlig indsats for styrket fællesskab med henblik på at skabe miljøer, så eleverne ikke fravælger skolen i pauserne (fx ved etablering af inde/ude-pauserum kun for disse årgange).
  • ➢  Elever på disse klassetrin har ret til at være i inde i pauserne i vinterperioden, mm. ledelsen eller klassens lærere vurderer, at der konkret er belæg for en anden løsning (fx pga. larm, boldspil i klasserne, uretmæssig brug af skærm/mobil, hærværk mv.)
  • ➢  Disse elever kan få mulighed for at forlade skolens område i pauserne, hvis den enkelte elevs hjem skriftligt tillader dette, dog sådan at 7-9. klasser fra kl. 11.30-12.30 har to fællesskabspauser om ugen på skolens område til styrkelse af fællesskab i og på tværs af klasser. Valget af disse pauser fastlægges af ledelsen. Som en overgangs- regel for skoleåret 2024/25 gælder, at 9. årgang uændret fortsætter den nuværende udeordning.
  • ➢  Her er fokus på om muligt at få en pausestruktur med forskudte udedage med det formål, at der er mest mulig plads til elever og aktiviteter i de fælles inde/uderum, boldbaner mv. i pauserne, så eleverne oplever et mindre pres på disse faciliteter.

    Hvad gælder mht. skolens tilsyn med eleverne i pauserne?

    Vi holder tilsyn med eleverne i frikvarterer og spisepauser efter reglerne i bekendtgørelse om tilsynet med folkeskolens elever i skoletiden, herunder de mål, rammer og principper, som kommunalbestyrelsen og skolebestyrelsen har fastsat, jf. § 1, stk. 3. Tilsynet omfatter elevernes ophold i skolens bygninger og på skolens arealer samt overholdelse af skolens ordensregler og værdiregelsæt på fortovs-, gade- eller vejarealet umiddelbart ud for skolens område, jf. § 3.

    Hvilke opfølgningstiltag skal iværksættes?

  • ➢  Skolensledelsesikrer,atprincippetimplementeresiskolenshverdag.Ledelsensikrerogså,atprincippetformidles til forældre, elever og medarbejdere, så det er kendt på skolen.
  • ➢  Princippet sættes mindst én gang om året på dagsordenen i skolebestyrelsen, hvor det evalueres om der er behov for ændringer.

Hvornår gælder princippet fra?

Princippet gælder fra 1. marts 2025.

Skolebestyrelsen den 14. januar 2025

Dokumenter